BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

luni, 2 iulie 2012

Se poate?

Nu suntem noi, ca si natie, maestri in ale reciclatului, nu suntem nici macar incepatori daca ar fi sa ma iau dupa imediata apropiere. Putini stiu sau constientizeaza ca plasticul ne este cel mai mare dusman. Mergem la piata… luam 3 rosii, 2 castraveti si un pepene galben. Rosiile intr-o punga, castravetii in alta si pepenele nu poate fii luat in mana, tre pus si el intr-o punga. Ajungem acasa si le aruncam pe toate, aia de la pepene s-a murdarit si doar nu o spalam, daca trebuie luam alta. Mergem la supermarket, luam 100 de pungi de plastic mici. Ajungem acasa si le aruncam sau in cel mai bun caz mai invelim ceva in ele si apoi le aruncam. Sticle de plastic sunt peste tot. Cat efort trebuie depus ca sa reducem din muntii de plastic care “pasc” pe campuri? MINIM. Reciclam, refolosim. Cumparam pungi de hartie (sunt cam la acelasi pret, da probabil ca nu tin la fel de mult ca alea de plastic si nu poti transporta lucruri grele), in cele cateva containere care ofera posibilitatea sa impartim gunoiul pe categorii, sa incercam sa il separam, chiar daca altii nu au facut-o. Trebuie sa incepem de undeva, nu? Chiar daca nu avem containere ca americanii sa separam aluminiul care poate fi reciclat, macar sa incepem cu nenea dusman plastic.

Am vazut de curand o mama cu 2 baieti iesind din scara unui bloc. Copiii s-au oferit sa duca gunoiul, intreband: “Asta vine la plastic, nu mami?” (era o punga cu sticle de plastic).

Cat de greu poate sa fie?



13 comentarii:

dedelicious spunea...

Mihai Kanyaro: ‎"Reciclati, reciclati, reciclati" - Victor Ponta

TEO spunea...

:))) Draci. Sa te apuci sa faci colectarea selectiva a deseurilor la tine acasa, sa le arunci separat, si gunoierii sa arunce totul intr-o masina. :)))))) =)))

Si de ce sa ajungem acolo la reciclare, reutilizare, cand la tara, in satele astea mai rupte de lume,oamenii platesc pubela, o folosesc pt altceva ( de exemplu pt a pune borhotul sau cum ii zice la merele prunele pt tuica), iar deseurile le arunca unde obisnuiau inainte sau le dau foc pe camp?

La noi in Mures, de exemplu sunt doua firme, una care strange cartoane,plastice si aluminiu - aia sunt separati de Salubriserv. Mai este o firma care aduna cartoanele - chiar am participat la o actiune dinasta cand eram in facultate "ofensiva verde", adunam hartii si cartoane din facultate si le duceam acolo la centru, primeam vreo doi banuti din care nu s-a mai facut nimic pt ca facultatea a renuntat la ideea reciclarii. Si inca o firma care aduna PET-urile si le transforma in materie prima pentru alte chestii care se fac din plastic. Oricum astea sunt foarte periculoase, pentru ca opunga de plastic se degradeaza in 50-100 de ani.

Si ca sa mai zic ceva pe subiect...aici in Franta aruncam sticlele la sticle, cartoane si plastice si deseurile menajere separat. Vor mai trebui multi ani pana sa fim la fel de civilizati.

dedelicious spunea...

:)) stiu Teo, mai trebuie sa treaca muuult time, dar... trebuie sa incepem de undeva! de oriunde, cat de putin!

Anonim spunea...

Cred ca reciclezi tu la Sf Asteapta...iti merge "gura" cam degeaba pe blogu asta, n-ai nicio noima si mai esti si enervanta

dedelicious spunea...

Anonim, nu-ti convine nu citesti. Punct.

Anonim spunea...

Nu e vba de "nu-ti place nu citi punct" - era un raspuns de asteptat, fiecare e liber sa faca ce vrea nu?...oricum nu citesc ca ma poluez...e vba ca e trist ca unii chiar nu recunosc sau poate chiar nu vad, ca nu au talent si inspiratie si umplu netul de aberatii ca ale tale, fara sens, in loc sa si consume energia cu ceva la care chiar se pricep. scrie un jurnal si tine-l ascuns bine daca tot te chinuie din cand in cand talentul, nu ne impartasi noua toate aberatiile ca iti garantez ca suntem nenumarat mai multi decat cei interesati!!

dedelicious spunea...

Nu te polua, lasa plasticul sa faca asta :))) Ma faci sa rad. Umplu netu cu ce au chef toti oamenii de pe planeta asta, daca tu stai ca politaiu' si n-ai ce face, gaseste tu ceva interesant de facut. Daca esti frustrat de atatea articole proaste de pe net, te rog scoate-ti internetul sa nu cumva sa te afecteze mai rau.Cu drag, enervanta ;)

Anonim spunea...

Dragul meu anonim...cine esti? sa stii ca exact despre asta e vorba...despre..."nu iti place...muta postul".sau tu esti cu Antonescu si nu esti de acord nici cu dreptul la libera exprimare...? Nu ai altceva mai bun de facut? Si in plus de asta nu te-a numit nimeni critic.Ca sa vezi ca fac asta pt ca ma deranjeaza ceea ce ai scris TU...ca TU esti persoana care a poluat...ca TU nu esti avocatul poporului sa vorbesti in numele majoritatii...mi-am rapit 2 minute din timpul meu ...pretios...sa te poluez si eu.cu drag...adevaratul Anonim...cel funny de obicei

Anonim spunea...

Pentru Anonim: daca mergi pe principiul ca ar trebui sa faci lucrurile pe care le fac altii, afla atunci ca sunt o gramada care se drogheaza, se prostitueaza, se bat, fura...si cate si mai cate, te tenteaza? Ai auzit de initiativa? De oameni mici care au realizat lucruri marete? Esti primul sau prima care arunca cu piatra? Te crezi mai bun decat restul? Nu stiu cine esti si nici nu ma intereseaza, vreau doar sa iti spun ca in '89 a avut loc o revolutie pentru ca noi sa ne putem manifesta liberi in momentul de fata, sa avem idei si dreptul de a le expune, de a alege ce sa facem, ce sa citim sau pe ce site-uri sa naviam. Daca nu iti place un site, inchide-l, treci mai departe, poate gasesti pana la urma ceva interesant in tot internetul. Bafta multa iti doresc! Andreea, te cunosc din CNGL si apreciez faptul ca ai initiativa! Felicitari!

Anonim spunea...

E grele pt toti. Draga adevaratul Anonim, sunt de acord cu libera exprimare, dar nu a non sensului si aberatiei..si a....chestiei asteia ce se vrea a se numi blog, pentru ca in fond si la urma urmei si eu mi-am exprimat liber opinia nu? Hai fra sa scriem toti ca pe toti ne-a nascut mama "poieti" si scriitori. Cat despre faptul ca mi-am pus "criticile" taman la articolul despre reciclare nu are de-a face cu initiativa propriu-zisa si cu articolul in sine.Daca exista o sectiune cu "opinii generale despre intreg blogul" acolo postam, asa am scris la ultimul articol...Gata,mi-am facut cheremul de s-a agitat toata lumea pe aici.Va doresc o vara calduroasa in continuare si la cat mai multe articole despre "ce-am visat eu azi-noapte si nu intereseaza pe nimeni".

dedelicious spunea...

Iti dorim si noi tie o vara racoroasa sa gandesti la rece si la cat mai multe pareri cu adevarat 'valoroase', care apropo, pe cei 2,5 cititori nu ii influenteaza ;)
Te sfatuiesc sa cauti explictia a ceea ce inseamna "blog de opinie".

Anonim spunea...

Si ca tot am scris comentariul acesta pe blog si nu legat de el... sa nu poluez si eu mai mult vroiam sa imi spun si eu parerea legata de reciclare. Se stie ca lucrez in "crasme" de ani buni. La inceput reciclam... carton... sticle... etc.. sa vad ca in maisna de gunoi erau aruncate la gramada. Acum ... eu inteleg ... trebuie sa porneasca cineva recilarea insa trebuie neaparat o firma care sa se ocupe de asta. Daca nu.. e ca si cand am pedala ca nebunii sa ajungem d ela A la B... dar... fara lant.

dedelicious spunea...

Asa e, despre asta scria si Teo. Si la firma la fel se intampla, avem 3 cosuri de gunoi frumos delimitate (hartie, plastic, gunoi menajer). Femeia de serviciu le pune gramada pentru ca ulterior in masina de gunoi sa se amestece intr-un frumos cocktail. Nu inteleg de ce tre sa incercam sa fim si noi civilizati fara sa o ducem la capat, bagam si noi putin capu', ne udam da nu ne terminam. Scuze asemanarea, da e adevarul...gol golut :D